Efter kaos kommer status quo

Publiceret d. 24. september 2011 af Emil Birkeland Klintorp

"Chaos reigns". Ordene er fra Von Triers mesterværk Antichrist, men opsummerer meget godt Serie A's tilstand tre runder inde i den nye sæson. Selv en snu ræv ville have haft svært ved at forudse, at Genoa, Juventus og Udinese ville være top 3-holdene - og i endnu højere grad at sidste sæsons guld- og sølvvindere, Milan og Inter, kun ville have skrabet henholdsvis to og ét point sammen på nuværende tidspunkt.

Det kaos, der - endnu en gang - prægede sommeren i den italienske fodboldverden (matchfixing, spillerstrejke etc.), ser altså foreløbigt ud til at være smittet af på fodboldbanerne. Som direkte konsekvens af kummerligt spil og ditto pointhøst fik træner Gian Piero Gasperini fyresedlen i Inter, umiddelbart efter at hans hold på udebane havde tabt 1-3 til oprykkerne Novara og sikret klubben sin dårligste sæsonstart siden 1983.

Dermed føjede præsident Massimo Moratti Gasperinis navn til den liste af Inter-trænere, der ikke har formået at løfte arven fra Mourinho, som forlod Milano for knap halvandet år siden. På listen står i forvejen spanske Rafa Benitez og brasilianske Leonardo, der sikkert kan nikke genkendende til, at Mourinhos ånd stadig spøger i gangene under San Siro og er med til at gøre trænerlivet hos Nerazzurri ekstra krævende.

Paradoksalt nok er det italiensk fodbolds svar på et udrykningskøretøj, 59-årige Cladio Ranieri, der skal sørge for at få orden på det demoraliserede Inter-mandskab. Paradoksalt fordi han som træner i Roma og Juventus gang på gang røg i verbal infight med den daværende Inter-træner Mourinho, der ikke følte sig for fin til at minde sølvræven Ranieri (og offentligheden) om, at trænerkollegaen ingen mesterskaber har vundet - og at han i øvrigt har sin bedste tid bag sig. Mourinho ser dog ud til at have lagt stridighederne bag sig, og Real Madrids træner har allerede været ude og erklære sin støtte til Ranieri - eller vist snarere til klubben Inter.

Selvom der kun er et point, der skiller Inter fra lokalrivalerne Milan, er der en verden til forskel på alarmniveauet i de to klubber. Mens Inters ene point er hentet i tre kampe mod henholdsvis Palermo, Roma og senest altså Novara, har Milan skrabet sine to point sammen mod Lazio, Napoli og Udinese - et trekløver der sandsynligvis vil være i stand til at kæmpe med om en plads i top 3. Hvor Inter i Champions League blamerede sig på hjemmebane og tabte til tyrkiske Trabzonspor, der i første omgang slet ikke havde formået at kvalificere sig til turneringen, hev Milan en 2-2'er hjem på udebane mod verdens stærkeste klubhold, Barcelona.

Mens spillet - og til dels resultaterne - har været til at leve med for Milan, er der grund til bekymring, efter at klubbens mest formstærke angriber, brasilianske Pato, er blevet diagnosticeret med en lårskade, der holder ham ude en måned. Rossoneri skal naturligvis - med eller uden Pato - i næste runde have tre point mod det eneste hold, der har fået færre point end Inter, nemlig bundproppen Cesena, som har tabt alle sine tre kampe. Tabes der point i denne kamp, kan enhver forklaring om et hårdt startprogram imidlertid forstumme, og alarmklokkerne kan begynde at bimle i takt med naboernes.

I min optakt til Serie A afskrev jeg - måske en smule skråsikkert - Juventus i top 3. Den Gamle Dame har siden kvitteret med en begmand i form af syv point og en topplacering. Jeg er dog endnu ikke parat til at drysse parmasanost på min gamle hat set i lyset af, at sidste sæsons nummer syv har hentet sine point mod letvægterne Parma, Siena og senest Bologna, som Torino-holdet kun fik uafgjort mod. Om to runder kommer Milan på besøg på det imponerende nye Juventus Stadium. Den kamp vil vise, hvor meget der i virkeligheden er ændret i forhold til sidste sæson.  

Vi begyndte med kaos og slutter med noget, der er ved at udvikle sig i den retning. I hovedstadsklubben Lazio, som jeg i optakten tippede til en tredjeplads i Serie A, er træner Edy Reja røget i totterne på klubbens notorisk rabiate tifosi, der efter hjemmebanenederlaget til Genoa højlydt gav deres utilfredshed frit løb på tribunerne. Det ville Reja ikke finde sig i, hvorfor han tilbød at forlade klubben. Det blev han dog overtalt til ikke at gøre af præsident Claudio Lotito, der efterfølgende beskyldte pressen for at have opsøgt "mentalt ustabile" fans, som har sendt dødstrusler i retning af Reja.

Bølgerne går højt i Serie A, og mange hold står klar til at træde ind på scenen, hvis de traditionelle storhold skulle kvaje sig alvorligt. Det er en af grundene til, at ligaen er værd at følge med i. Men ligesom i så mange andre hjørner af det italienske samfund afløses kaos og store ord ofte af status quo - bare spørg Berlusconi, der gang på gang har reddet sit politiske liv ud af skandaler, der kunne have udslettet samtlige politiske ledere i den vestlige verden. Derfor holder jeg foreløbig fast i mine forudsigelser og satser på, at Serie A langsomt, men sikkert vil "falde på plads" igen over de kommende fire-fem runder.